Katmer Poğaça
MALZEMELER
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
20 gr yaşmaya (veya 1 yemek kaşığı kurumaya)
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı tozşeker
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı kullandım)
Arasına; 75 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
100 gr beyaz peynir
YAPILIŞI
Mayayı çok az ılık suyla erittim. Ilık süt, sıvıyağ, tuz, şeker,
yumurta akı ve un ile ele yapışmayacak yumuşaklıkta hamur yaptım.
Mayalanmasını beklemeden 8 parçaya ayırdım. Her parçayı tabak
büyüklüğünde açıp, üzerine yumuşak tereyağından ince bir tabaka halinde
sürdüm. Hamurları üstüste dizerek, her parçada bu işlemi tekrarladım.
En üsttekine yağ sürmedim. Üstüste dizilmiş hamurları fazla ezmeden
yavaş yavaş 60-70 cm çapına gelinceye kadar büyüttüm. Sigara böreği
sarar gibi kesip, arasına peynir koyarak sardım. 30-40 dakika
mayalandırıp, üzerine yumurta sarısı sürdüm ve 180 derecede üzerleri
kızarana kadar pişirdim.
MALZEMELER
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
20 gr yaşmaya (veya 1 yemek kaşığı kurumaya)
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı tozşeker
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı kullandım)
Arasına; 75 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
100 gr beyaz peynir
YAPILIŞI
Mayayı çok az ılık suyla erittim. Ilık süt, sıvıyağ, tuz, şeker,
yumurta akı ve un ile ele yapışmayacak yumuşaklıkta hamur yaptım.
Mayalanmasını beklemeden 8 parçaya ayırdım. Her parçayı tabak
büyüklüğünde açıp, üzerine yumuşak tereyağından ince bir tabaka halinde
sürdüm. Hamurları üstüste dizerek, her parçada bu işlemi tekrarladım.
En üsttekine yağ sürmedim. Üstüste dizilmiş hamurları fazla ezmeden
yavaş yavaş 60-70 cm çapına gelinceye kadar büyüttüm. Sigara böreği
sarar gibi kesip, arasına peynir koyarak sardım. 30-40 dakika
mayalandırıp, üzerine yumurta sarısı sürdüm ve 180 derecede üzerleri
kızarana kadar pişirdim.