Simit Tarifi
Malzemeler
Bu ölçülerden 5 adet simit çıkıyor. Daha fazla simite ihtiyacınız varsa miktarları ona göre ayarlayın.
Yapılışı
Not: Kullandığımız süt nedeniyle bu tarifle elde
ettiğiniz simitler pastane simidi kıvamı ve lezzetinde olacaktır. Sokak
simidini tercih ediyorsanız verdiğim süt ölçüsü kadar süt yerine su
kullanın. Süt hamura yumuşaklık verir. Su ise hamurun pişince daha sert
ve çıtır olmasını sağlar. Ha bir de, kuru toz maya ya da yaş maya
yerine instant maya kullanmak isterseniz mayayı suda eritmiyorsunuz.
Un, tuz, mahlep karışımına ekliyorsunuz. Şekeri de bu kuru karışıma
ekleyip daha sonra su ve süt ilave ederek yoğuruyorsunuz. Bunu
da belirteyim dedim.
Lezzet ve görüntü olarak dışarıdan satın aldığınız simitleri aratmayacak simitleriniz kahvaltı için hazır
Hayde simitçieaaaaa geldieeeeaaaaa!
Malzemeler
Bu ölçülerden 5 adet simit çıkıyor. Daha fazla simite ihtiyacınız varsa miktarları ona göre ayarlayın.
- 1,5 çay bardağı ılık su (200 ml)
- 1,5 çorba kaşığı kuru toz maya (yaş maya kullanacaksanız, bir paket, 42. gr.)
- 1 çay bardağı oda sıcaklığında süt (150 ml)
- 3 su bardağı un (375 gr.)
- 1-2 tutam tuz
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı mahlep
- Bol miktarda susam (simitlerin her yanını susamla kaplamak için birkaç küçük paket susam kullandım ben.)
- Bir çay bardağı su + 1,5 çorba kaşığı pekmez
Yapılışı
- Öncelikle 1,5 çay bardağı ılık suda mayayı eritin ve 1 çorba kaşığı şeker ekleyip karıştırın, kabarması için biraz bekleyin.
- Unu hamur yoğuracağınız kaba eleyin, tuz ve mahlebi ekleyip karıştırın. Karışımın ortasını havuz gibi açın.
- Mayalı suyu ve sütü ilave edip yoğurmaya başlayın. Hamur elinize
yapışan bir kıvamda olacak, bir miktar daha una ihtiyacınız olabilir
fakat hamur tamamen elinize yapışmayan bir kıvama gelmeyecektir.
Yumuşak ve hafif elinize yapışan ama elinizde kalıntı bırakmayan bir
hamur elde edince yoğurmayı bırakın ve üzerini örtüp 30 dk. mayalanması
için bekletin. - Bir kapta 1 çay bardağı su ve 1,5 çorba kaşığı pekmezi karıştırın, susamları da geniş ve düz bir tabağa alın.
- Fırınınızı 175 dereceye ayarlayın.
- Hamurun mayalanma süresi bitince hamuru tezgaha alıp çok az un ilavesiyle hafifçe yoğurun ve yapışkanlığını alın.
- Hamuru beş eşit parçaya ayırıp her birini top haline getirin.
- Topları teker teker elinize alıp resimdeki gibi parmaklarınızla
ortasına bir delik açın ve hamuru parmaklarınız etrafında hafifçe
döndürerek deliği genişletin. Bu işlem hamur elastik olduğu ve çok
kolay şekilldendiği için oldukça basit. Elde ettiğiniz çember orjinal
simit boyutlarına geldiğinde hamuru önce pekmezli suya her tarafı
ıslanacak şekilde batırın ve daha sonra susam dolu tabağa yerleştirin. - Simiti şeklini bozmamaya dikkat ederek susam dolu tabakta her
tarafı iyice susama bulanana kadar çevirin ve yağlanmış tepsiye alın.
Her top için aynı işlemleri tekrarlayın. - Tepsinizin büyüklüğüne göre 5 adet simit 1 tepsiye sığmayabilir,
ben 3 + 2 şeklinde 2 seferde pişirdim. Birinci grup pişerken diğer
simitler bekleyebilir, sorun olmaz. - Simitleri önceden ısıttığınız 175 derecedeki fırında susamlar altın sarısı renk alana ve hamur kızarana kadar pişirin.
Not: Kullandığımız süt nedeniyle bu tarifle elde
ettiğiniz simitler pastane simidi kıvamı ve lezzetinde olacaktır. Sokak
simidini tercih ediyorsanız verdiğim süt ölçüsü kadar süt yerine su
kullanın. Süt hamura yumuşaklık verir. Su ise hamurun pişince daha sert
ve çıtır olmasını sağlar. Ha bir de, kuru toz maya ya da yaş maya
yerine instant maya kullanmak isterseniz mayayı suda eritmiyorsunuz.
Un, tuz, mahlep karışımına ekliyorsunuz. Şekeri de bu kuru karışıma
ekleyip daha sonra su ve süt ilave ederek yoğuruyorsunuz. Bunu
da belirteyim dedim.
Lezzet ve görüntü olarak dışarıdan satın aldığınız simitleri aratmayacak simitleriniz kahvaltı için hazır
Hayde simitçieaaaaa geldieeeeaaaaa!