Oktay Usta'nın şekerpare tarifi
Malzemeler:
- 250 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 2 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 paket vanilya
- Yarım paket kabartma tozu
- 3,5 su bardağı un
Şerbet için:
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı toz şeker
- Yarım limonun suyu
Üzeri için:
- Hindistan cevizi (isteğe bağlı)
- Antep fıstığı (isteğe bağlı)
Yapılışı:
1. İlk olarak şerbeti hazırlamak için, suyu ve şekeri bir tencereye alın. Orta ateşte kaynamaya bırakın.
2. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Şerbeti soğumaya bırakın.
3. Hamuru için geniş bir karıştırma kabına tereyağını ve pudra şekerini alın. Mikserle veya elinizle iyice karışana kadar çırpın.
4. Yumurtaları teker teker ekleyin ve her birini iyice karıştırın.
5. Yoğurdu ve vanilyayı ekleyip karıştırın.
6. Kabartma tozu ve unu eleyerek ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edene kadar karıştırın.
7. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayarak şekil verin ve yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine dizin.
8. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında şekerpareleri üzeri hafif pembeleşene kadar yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirin.
9. Fırından çıkan sıcak şekerparelerin üzerine soğumuş şerbeti dökün. Şerbeti çekmesi için şekerpareleri bir süre bekletin.
10. Şekerpareler şerbeti çektikten sonra dilerseniz üzerine hindistan cevizi veya Antep fıstığı serpiştirebilirsiniz.
11. Şekerpareleri servis tabağına alıp, üzerini süsleyerek servis yapabilirsiniz.