Kurabiye Hamuru için gerekli malzemeler ;
- 1.5 su bardağı un
- 120 gr tuzsuz tereyağı (tereyağı miktarı arttıkça kurabiyelerin lezzetleri ve kıtırlıkları artacaktır)
- 3 çorba kaşığı pudra şekeri
- 3
çorba kaşığı toz kakao ( ben "Nomu Cacao" kullanıyorum.Fiyat olarak
diğerlerine göre daha pahalı ama kalite ve sonuç olarak çok farklı) - 1 yumurta
- yarım çay kaşığı karbonat
- 60 gr sütlü + 60 gr bitter küvertur
- isteğe göre inci şekerlemesi
ve yumurtayı kurabiye yapmaya başlamadan 40 dakika önce buzdolabından
çıkaralım ve oda ısısında ılınmalarını bekleyelim.Unu,kakaoyu,
pudra şekerini ve karbonatı geniş bir hamur yoğurma kabına eleyelim.
Ortasını elimizle açalım ve yumurtayı kıralım. Tereyağını ise küp küp
kesip yumurtaların üzerine ilave edelim ve unları ortaya doğru
toparlayarak yoğurmaya başlayalım. Yaklaşık 5-6 dakika hamurumuz
toparlanana kadar yoğuralım. Streç filmle kaplayıp 10-15 dakika kadar
buzdolabında bekletelim. 1- Buzdolabından
hamurumuzu çıkartalım. Tezgahımızın üzerine bir avuç kadar un
serpiştirelim. Ve hamurumuzu merdane ile incecik açalım. İnce açtığımız
hamurumuzu kalpli kalıplar ile keselim. Kalpli kalıpları çok çeşitli
dükkanlarda bulabilirsiniz. Paşabahçe'de, İkea'da, Fermo'da, Nüans'ta,
Esse'de vb. birçok mutfak eşyası satan mağazalarda bulabilirsiniz.
Hatta büyük süper marketlerde bile rahatlıkla kurabiye kalıpları
bulabilirsiniz. Kurabiye kalıplarını ayrıca şeker hamuru çalışırkende
kullanabilirsiniz.2- Fırınımızı 180 dereceye
getirip ısıtalım. Yağlı kağıt veya silpat serdiğimiz fırın tepsisine
kurabiyelerimizi yerleştirelim. Yaklaşık 2 fırın tepsisi kurabiyemiz
çıkacaktır. Isıttığımız fırınımızda yaklaşık 15-20 dakika arası pişirelim. Piştikten sonra tezgahımızın üzerinde kurabiyelerimizi soğutalım.
3-4
Kurabiyelerimiz soğurken yurt dışında yaşayan okuyucularım için
(özellikle Fransa, İtalya bölgesindekiler için) çok sevdiğim ve çok iyi
sonuç aldığım çikolataların adlarını vermek istedim.
Birçok ülkede
marketlerde "Dessert Chocolate" olarak satılan, tatlılar için özel
olarak üretilmiş çikolatalar satılmaktadır. Türkiye'de bu çikolatalar
marketlerde satılmamaktadır. Pasta malzemeleri satan mağazalarda ise
"küvertur çikolata" olarakta satılmaktadır.
Sonuç olarak hem
dessert chocolate'lar hem de küvertur çikolatalar özel olarak tatlı
yapımı ve çikolata eritmek için üretilmişlerdir. Tatlı ve
pastalarınızda daha iyi sonuç alabilmek için bu tip çikolataları
kullanmanızı tavsiye ederim.
5-
Kurabiyelerimizi yaklaşık bir saat bekleyerek soğutuyoruz. Toplam 120
gr olan çikolatalarımızı benmaride eritiyoruz. Eğer kuvertür veya
dessert chocolate kullanırsanız çikolata ile çalışmanız çok
kolaylaşacak ve çok daha iyi sonuçlar alacaksınız.
6-7
Erittiğimiz çikolatalarımıza kurabiyelerimizin bir kısmını batıralım.
Ve fazla çikolatasını süzelim. Ben süzmedim çünkü bizim evdekiler
kurabiyeleri çok çikolata ile seviyorlar.
8-
Çikolataya batırdığımız kurabiyelerimizi tekrar yağlı kağıt veya
silpatın üzerine yerleştirerek kurutalım. Kurutma işlemi sırasında
buzdolabını kullanmayalım, oda ısısında serin ve kuru bir yerde
uygulayalım.
Eğer isterseniz çikolatalar daha ıslakken inci şekerlerimizi üzerilerine serpiştirebiliriz.
Bu
kurabiyeleri şık bir kutunun içerisine yerleştirerek sevdiklerinize
hediye olarakta götürebilirsiniz. Eminim çok hoşlarına gidecektir..
Hepimize afiyet olsun..