Geçen haftanın iki sofrasının da en beğenilen börekleri
kayınvalidemin yaptığı patatesli-kaşarlı böreklerdi. Ben çok fazla börek
yapmadığım için anneanne ve babaanneden börek geldiğini gören ev halkı
epey mutlu bir hafta geçirdi...
Patatesli Kaşarlı Börek
Malzemeler:
- 2 su bardağı süt
- 1 yumurta
- yarım su bardağından biraz az sıvıyağ
- aldığı kadar un
- tuz
- üzerlerine: yumurta sarısı, çörekotu
İç Harcı:
- 5-6 patates
- 3 orta boy soğan
- 150-200gr kaşar peynir
- tuz
- karabiber
- pulbiber
Hazırlanması:
- İç harç için patatesleri haşlayıp ezin. Soğanı sıvıyağda kavurup
patatese ekleyin. İçine peyniri rendeleyin. Baharatları ekleyip
karıştırın. - Hamur harcını yoğurup dinlendirin. Hamuru rulo yapıp dört bezeye
bölün. Her bir dilimi uzatıp tekrar dört parçaya ayırın. Tüm parçaları
üçerli bezeler halinde gruplayın. - Üçerli bezeleri nişastayla pasta tabağı kadar açın. En üst hariç
aralara sıvıyağ sürüp üst üste dizin. Üst üste dizdiğiniz bu grubu bu
defa servis tabağı (pasta tabağından daha büyük) kadar açın. Açtığınız
hamuru bıçakla dört eşit üçgene bölün. Uzun kenara harcı koyup sigara
böreği gibi sarın. Aynı işlemi diğer üçlü bezeler için de yapın.
Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp
çörekotu serpin. Kızarana kadar pişirin.