IRMIK HELVASI
Su siralar baktimda cok ust uste tatli, pasta, kek gelmis. Haftaya da
tatli yiyelim tatli konusalim diye, helvayi yayinlamak istedim.
Irmik helvasini, her anne gibi, benim canim annem de cok ama cok
guzel yapar. Her tadan da daha sonra hep ister, ozellikle esim. Annem
en son yanimiza geldigi zaman gene yapmisti ve tarifini de o zaman
almistim. Annemden ogrendigim haliyle irmik helvamiz:
Sut ve seker, derince bir kapta kaynatilir ve kisik ateste sicak kalmasi icin bekletilir.
Buyukce, kapakli bir tavada tereyagi, dolmalik
fistik ve irmik, fistiklarin rengi degisene dek kavrulur. Kavrulma
sirasinda surekli karistirilir. Kavrulduktan sonra sicak sutlu serbet,
yavas yavas ve bir taraftan da karistirilarak irmikli karisimin icine
dokulur ve iyice karistirilir. Daha sonra ocagin alti kisilir, tavanin
agzi kapatilir, arada karistirarak, irmigin sutu cekmesi beklenir ve
sutu cektikten sonra da, agzi kapali olarak demlenmeye birakilir. Arzu
edilirse tarcin ilave edilirerek afiyet ile yenir. Afiyet seker olsun,
ama kilo olmasin:))
Su siralar baktimda cok ust uste tatli, pasta, kek gelmis. Haftaya da
tatli yiyelim tatli konusalim diye, helvayi yayinlamak istedim.
Irmik helvasini, her anne gibi, benim canim annem de cok ama cok
guzel yapar. Her tadan da daha sonra hep ister, ozellikle esim. Annem
en son yanimiza geldigi zaman gene yapmisti ve tarifini de o zaman
almistim. Annemden ogrendigim haliyle irmik helvamiz:
- 1 su bardagi irmik
- 2 su bardagi toz seker
- 2 su bardagi sut
- 1 paket dolmalik fistik
- 50-75 gram kadar tereyagi, istenirse biraz daha fazla konabilir
Sut ve seker, derince bir kapta kaynatilir ve kisik ateste sicak kalmasi icin bekletilir.
Buyukce, kapakli bir tavada tereyagi, dolmalik
fistik ve irmik, fistiklarin rengi degisene dek kavrulur. Kavrulma
sirasinda surekli karistirilir. Kavrulduktan sonra sicak sutlu serbet,
yavas yavas ve bir taraftan da karistirilarak irmikli karisimin icine
dokulur ve iyice karistirilir. Daha sonra ocagin alti kisilir, tavanin
agzi kapatilir, arada karistirarak, irmigin sutu cekmesi beklenir ve
sutu cektikten sonra da, agzi kapali olarak demlenmeye birakilir. Arzu
edilirse tarcin ilave edilirerek afiyet ile yenir. Afiyet seker olsun,
ama kilo olmasin:))