İşte Oktay Usta'nın buzluk böreği tarifi:
Malzemeler:
- 5 adet yufka
- 250 gram beyaz peynir
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- Yarım demet maydanoz
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
- Tuz
Yapılışı:
1. Beyaz peyniri ezerek ufalayın ve bir karıştırma kabına alın.
2. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin.
3. Maydanozu ince kıyın ve peynirlerin üzerine ilave edin.
4. Karışıma sıvı yağ, yoğurt ve yumurtaların beyazını ekleyin. Tuzunu da ekleyip iyice karıştırın.
5. Yufkalardan bir tanesini tezgaha serin. Üzerine hazırladığınız peynirli karışımdan sürün.
6. Diğer yufkaları da aynı şekilde peynirli karışımla aralarına sürerek üst üste yerleştirin.
7. Yufkaları istediğiniz şekilde rulo şeklinde sarın. Rulo şeklindeki yufkayı biraz sıkıştırarak buzluğa kaldırın.
8. Buzlukta en az 2-3 saat bekletin veya donuncaya kadar bekletebilirsiniz.
9. Buzluktan çıkardığınız böreği dilimleyin.
10. Dilimlenmiş börekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
11. Üzerine yumurta sarısını sürün.
12. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
13. Fırından çıkan buzluğa böreği sıcak veya ılık olarak servis yapabilirsiniz.
Buzluğa koyarak saklayabileceğiniz bu börek, misafirleriniz geldiğinde pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz bir atıştırmalık veya çay yanıtı olacaktır. Afiyet olsun!