Arnavut Böreği:
Hamur malzemeleri:
- 1kg un
- tuz
- su (arzuya göre süt+su karışımı)
Peynirli iç harcı:
- 350gr peynir, ezilmiş
- 1 yumurta
- yarım su bardağı yoğurt
- arzuya göre doğranmış maydanoz
Kıymalı iç harcı:
- 250-300gr kıyma
- 3 orta boy kuru soğan
- yarım demet maydanoz
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Ayrıca:
- 1 su bardağı sıvıyağ
- nişasta
Hazırlanması:
- 1kg unun dibinden 2 parmak ayırın. Ayırdığınız una göz kararı
nişasta ekleyip bir kenara alın. Kalan un, tuz ve su ile çok yumuşak
olmayan bir hamur yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru yarım saat dinlendirin. - Hamuru rulo yapıp ikiye bölün. Böldüğünüz yarımları on beşer bezeye
ayırın. İlk 15'li bezeyi merdane ve un+nişasta karışımı yardımıyla
pasta tabağı büyüklüğünde açın. Aralarını tek tek yağlayıp üst üste
koyun. (en üste yağ sürülmeyecek) Bu grubu daha büyük bir tabağa alıp
buzdolabına kaldırın. Diğer 15 bezeye de aynı işlemleri uygulayın. İlk
kaldırdığınız grubu buzdolabından çıkartın. Merdane ile tek yufka
haline gelecek ve tepsinizden daha büyük olacak şekilde açın. - Tepsinizi yağlayın. Yufkayı dışa sarkacak şekilde tepsinin içinde
hafif büzerek serin. (büzmezseniz ince kalabilir) İç malzemeyi
karıştırıp yufkanın üzerine yayın. - Buzdolabındaki diğer yufka grubunu da yine tepsiden büyük olacak
şekilde açın. Karşılıklı kenarlarını katlayıp bohça yaparak tepsiye
alın. Tepsinizin içinde bohçayı açıp yine büzerek tepsiye serin.
Alttaki yufkanın kenarlarını üste kapatın. Böreği kesin. Bardakta kalan
yarıdan biraz az sıvıyağı üzerine gezdirip elinizle yayın. 190C fırında
pişirin.
not: 1. Bezeleri bir gün önceden pasta tabağı gibi açıp buzdolabına
kaldırabilirsiniz. Böylece ertesi gün açıp pişirmeniz kolaylaşacaktır.
2. Kıymalı iç ile yapacaksanız: Kıymayı yağ ile tavaya koyup suyunu çekene kadar kavurun.
Yemeklik doğradığınız kuru soğanı ekleyip soğanlar ölene kadar ağzı
açık şekilde kavurmaya devam edin. Soğanlar ölünce kalan malzemeleri ekleyip soğumaya bırakın.