Kömbe
MAZLEMELER
Hamuru için;
2 kg. un
1 paket kuru maya
su
İçi için;
1 kg. patates
1/2 kg. soğan
sıvıyağ
1 yemek kaşığı biber salçası
kırmızı pul biber
karabiber
isot
nane
maydonoz
kurutulmuş reyhan
kimyon
tuz
YAPILIŞI
Hamur için un, maya ve su yoğrularak yumuşak bir hamur elde edilir. Sonra hamur mayalanmaya bırakılır.
İçi için; patatesler haşlanır. Soğan ince ince kıyılıp bol sıvıyağda
kavrulur. Soğan kavrulduktan sonra içine salça ve baharatlar ilave
edilir. Haşlanan patatesler ezilip soğanla karıştırılır.
Hamurdan mandalina büyüklüğünde bir hamur kopartılarak el ile
yassılaştırılır. Bir tarafına patatesli harçtan konularak diğer tarafı
üzerine kapatılır. Sonra elle tekrar yassılaştırılarak yarım ay şekli
verilir. Fırında pişirirken üzerine bir yumurtanın sarısı, bir yemek
kaşığı yoğurt, bir yemek kaşığı sıvıyağ ve susam sürülerek pişirilir.
Ama aslında Kömbe, Maraş’ın Elbistan ilçesinde Kömbe için özel olarak
üretilen sobada pişirilir. Bu sobada pişirirken Kömbe’nin üzerine
sadece sıvıyağ sürülür. Afiyet olsun.
MAZLEMELER
Hamuru için;
2 kg. un
1 paket kuru maya
su
İçi için;
1 kg. patates
1/2 kg. soğan
sıvıyağ
1 yemek kaşığı biber salçası
kırmızı pul biber
karabiber
isot
nane
maydonoz
kurutulmuş reyhan
kimyon
tuz
YAPILIŞI
Hamur için un, maya ve su yoğrularak yumuşak bir hamur elde edilir. Sonra hamur mayalanmaya bırakılır.
İçi için; patatesler haşlanır. Soğan ince ince kıyılıp bol sıvıyağda
kavrulur. Soğan kavrulduktan sonra içine salça ve baharatlar ilave
edilir. Haşlanan patatesler ezilip soğanla karıştırılır.
Hamurdan mandalina büyüklüğünde bir hamur kopartılarak el ile
yassılaştırılır. Bir tarafına patatesli harçtan konularak diğer tarafı
üzerine kapatılır. Sonra elle tekrar yassılaştırılarak yarım ay şekli
verilir. Fırında pişirirken üzerine bir yumurtanın sarısı, bir yemek
kaşığı yoğurt, bir yemek kaşığı sıvıyağ ve susam sürülerek pişirilir.
Ama aslında Kömbe, Maraş’ın Elbistan ilçesinde Kömbe için özel olarak
üretilen sobada pişirilir. Bu sobada pişirirken Kömbe’nin üzerine
sadece sıvıyağ sürülür. Afiyet olsun.