Oktay Usta Yemek Tarifleri Yeşil Elma

Siteye üye olup giriş yaparak, üyelere özel tarifleri görme imkanına kavuşabilir, haftalık tariflerimizi e-mailinize gelmesini sağlayabilirsiniz üye olmak için tıklayın...
Oktay Usta Yemek Tarifleri Yeşil Elma

Oktay Usta Yemek Tarifleri Yeşil Elma

Giriş yap

Şifremi unuttum

MENÜ

TAGS

HOŞGELDİNİZ

Tarifleri Görmek İçin Üye Olmanız Gerekmektedir

Eğer Üye İseniz Lütfen Siteye Giriş Yapınız










Oktay Usta, Yemek Tarifleri, Yeşil Elma Programı, Resimli Yemek Tarifleri, Oktayustam.com, Oktay UstA pasta tarifleri, kek tarifleri, resimli kurabiye tarifleri, oktay usta resimli tatlı tarifleri, http://oktayusta.yoo7.com
Hepsi 1 Şarkıları
Doğum Günü Mesajları
pagerank web counter

    Elma sirkesi

    Paylaş
    avatar
    Oktay Usta
    Admin

    Mesaj Sayısı : 429
    Yaş : 49
    Nerden : İstanbul
    Ruh Haliniz :
    Medeni Durumunuz : Evli
    Meslek : Aşçı
    Puanlar : 7146
    Tanınırlık : 0
    Kayıt tarihi : 06/04/08

    GMT + 3 Hours Elma sirkesi

    Mesaj  Oktay Usta Bir Salı 08 Nis. 2008, 17:59

    Elma sirkesi sadece salatalarımıza lezzet katmakla değil, şifai özelliğiyle de önemli bir besin kaynağı.
    SİRKE
    yapımı için en uygun elma türü şeker oranı yüksek kış elmalarıdır.
    Değişik çeşitlerin bir araya getirilerek kullanılması da sirkeye ayrı
    bir lezzet katar. Sirke yapımında kaçınılması gereken elma türleriyse
    ham ve ekşi olanlardır. Sirke yapımında dikkat edilecek en önemli
    konuysa hijyendir.
    Elmalar yıkandıktan sonra, kullanılacak malzeme ve
    kavanozlar sıcak suyla iyice yıkanmalıdır. Elmalar küçük parçalara
    ayrıldıktan sonra preslenerek veya katı meyve sıkacağından geçirilerek
    suları çıkarılır. Meyve suyundaki şeker fermantasyona uğrayarak önce
    alkole, sonra ise asetik bakterilerinin yaptığı fermantasyonla asetik
    asite, yani sirkeye dönüşür.
    Sirke
    yapımında iki faktör çok önemlidir; bakterilerin verimli çalışmasını
    sağlayacak sıcaklık ve oksijen (havalanma). Havayla teması arttırmak
    için mümkün olduğunca geniş ağızlı ve sığ bir kavanoz seçilir. Meyve
    suyu, üstte boşluk kalacak şekilde kavanoza doldurulduktan sonra, meyve
    sineğinin geçemeyeceği, fakat havalanmanın sağlanabileceği temiz bir
    bez/tülbentle kavanozun ağzı kapatılır. Günde bir kez karıştırarak
    havalanmayı sağlamak sirkeleşmeyi hızlandırır. Sirkeleşme için ılık (
    15-25 C ) bir ortam tercih edilir ve kavanozlar güneş ışığından uzak,
    loş bir yerde saklanır. Kullanılacak kaplar cam veya ahşap olmalıdır,
    metal kap tavsiye edilmez. Yapım sırasında sirkeleşmeyi hızlandırmak
    için daha önce yapılan doğal elma sirkesi katılabilir.
    Sirke, seçilen elma türü ve koşullara göre üç- altı
    hafta içinde oluşur. Sirke kokusu alınmaya başlandığından itibaren, her
    gün tadarak istenilen tat ve asit derecesi (yüzde 4-8 asit oranı) elde
    edilene kadar işleme devam edilir. Elde edilen sirke fermantasyonun
    devamını engellemek için birkaç kat tülbentten, kahve filtresi vb.
    filtrelerden veya süzme yoğurt kesesinden geçirilerek iyice süzülür.
    Böylece meyve kalıntılarından arındırılır. Hava almasına olanak
    vermeyen ince uzun şişelere, tam dolacak şekilde aktarıldıktan sonra
    serin, loş, güneş ışığı almayan bir yerde saklanır.
    Ne kadar süzersek süzelim, ev koşullarında doğal
    elma sirkelerinde fermantasyon tam olarak durdurulamaz; şişede, şifai
    özelliklerinin göstergesi olan ve “anne” ismi verilen yumuşak kaygan
    yapısıyla deniz anasını andıran düz bir tabaka oluşur. Bu tabaka
    bakterilerin atıklarından oluşur ve sirke kullanılacağı zaman atılır.
    Doğal sirkeler rafine olanlara göre daha bulanıktır. Fakat pastörize
    veya damıtılarak üretilen rafine elma sirkeleri, yüksek sıcaklıklardan
    ötürü, ona şifai özellikleri kazandıran enzimler, mineral maddeler, iz
    elementler, vitaminler, pektin, malik ve tartarik asitler açısından
    fakirleşir, bir kısmını tamamen yitirir.
    Kullanıldığı yerler
    Hazırladığımız sirkeleri salatalarda, çorbalarda vs. aroma vermek amacıyla kullanabiliriz.
    Şifai amaçla kullanmak için; bir bardak suya 2
    tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1-2 tatlı kaşığı bal katarak, günde 3 kez,
    mümkünse yemeklerden önce (fazla kilo problemi için de etkili olan elma
    sirkesi bu amaçla kullanılacaksa mutlaka yemeklerden önce alınmalıdır)
    kullanılır.
    Elma sirkesi koruyucu sağlık amacıyla, sürekli olarak günde bir kez sabahları açken ve alınmalıdır.
    İyileştirici özellikleri
    * Besinlerin verimli kullanımını, metabolizmanın
    sağlıklı işleyişini, vücudun asit alkali dengesini korumasını sağlar.
    Örneğin kalsiyumun daha verimli kullanımını sağlayıp, bir yandan
    kemiklerin yeniden gerekli kalsiyumu almasını desteklerken, bir yandan
    da eklemlerdeki kalsiyum birikimini kırar.
    Uzun süreli kullanımı eklem ve kemiklerdeki sertlik ve sıkıntılara son verir.
    * Sodyumun etkisini yansızlaştırarak yüksek tansiyondan korur.
    * Kolesterolü düşürür. İçerdiği doğal asitler ve enzimler kanın daha sağlıklı ve ince akmasını sağlar.
    * Başta damarlar, karaciğer, böbrekler olmak üzere vücudu detoksifiye eder, yağlı-mukus kalıntıları parçalar.
    * İçerdiği yoğun potasyum sayesinde hücre büyümesini destekler.
    * Soğuk algınlıklarında, boğaz enfeksiyonlarında, bronşitte içilebilir ya da buhusu yapılır.
    * İdrar yolları enfeksiyonlarında, sindirim
    bozukluklarında, kramplarda, yaban arısı sokmasında, saçta kepekte,
    uyku bozukluklarında, kulak çınlamasında da kullanılır.



      Similar topics

      -

      Forum Saati Cuma 15 Ara. 2017, 07:22